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1.	 Can my employer send me home if I am symptomatic, and refuse pay?

For the safety and wellbeing of other employees, the employer may require an employee to leave the 

workplace if the employee is showing symptoms of a transmissible illness. 

However, it is advisable for employers to plan and develop a strategy by which the employers will act 

in scenarios where the employee is symptomatic, which should be communicated to the employees 

before taking any such action. Employers must also ensure that the decision to send an employee 

home was made in a non-discriminatory manner. Where the employee is asked to stay at home, the 

employee would be eligible for normal pay, if the employee is required to carry out the daily work 

responsibilities from home.

Rights of employees
As a result of the significant downturns in businesses due to the COVID-19 outbreak, numerous 

measures have been implemented by employers to cut costs, including dismissals, short-time working, 

pay reduction, and unpaid leaves. On 29 March 2020, the government announced that several such 

measures had been carried out against the Employment Act (Law Number 2/2008). 

Following the announcement, the key concern has been what rights employees may have in dire 

situations like the current COVID-19 pandemic situation. The below set of frequently asked questions 

have been put together to better shed light on such concerns of employees.
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2.	 What is my employer’s responsibility to ensure a safe work environment for me?

Section 75 of the Employment Act explicitly provides for duties of employers to protect the 

health and safety of employees and among other things include, duty to provide safe workplace, 

procedures, equipment, and protective gear depending on the type of work involved. Should 

employers fail to adhere to the duty of providing a safe work environment, employers will be held 

liable for such failures. 

3.	 Can my employer terminate my employment if I refuse to go to work because of concerns about 

coronavirus contamination at work?

Yes, this could happen, but employers are expected to be considerate and allow their employees 

(all or some depending on their staffing requirements) to work remotely or take leave where 

the employee has annual leave remaining. However, if an employee’s refusal to attend work is 

unreasonable, employers may take disciplinary action which may culminate in termination of 

employment. Before any such action is taken, employers should follow proper procedures such as 

informing and discussing with the employee to see if there are possible solutions to the concerns of 

the employees. 

Whichever decision the employers make, employers should be empathetic towards employees who 

have a genuine and reasonable fear that coming into work could put them at risk of contamination 

or else could potentially lead to legal claims.

4.	 Is my employer obligated to pay me if they ask me not to come into work due to COVID-19?

Employers may ask employees to not come into work provided that (a) employer has allowed 

employees to work from home; or (b) employer has unilaterally asked employees to take their 

unutilised leave; or (c) where the employer has terminated the contract of employment. 

Where the employee is asked to work from home, employers must pay the employees their deserved 

remuneration. Where the employee is required to take annual leave, salary for the annual leave 

period should be paid prior to the commencement of annual leave. However, where the employer 

asks not to come into work having terminated the employment contract, the employer will not be 

obligated to pay the employee after such termination - in such case the employer should make final 

settlement within seven days of termination of employment.

5.	 Can my employer cancel my pre-approved leave?

Under the Employment Act, the employer has the power to decide the commencement date 

of leave. Thus, it may very well be the case that employers are allowed to cancel pre-approved 

leaves, provided they have good business reasons to do so. This could be because of unexpected 

circumstances that may require the employee to attend to work - for instance, senior staff at resorts 

may be needed to manage the affairs in an unprecedented situation as the current pandemic 

situation. Or it could be because employers need to cancel pre-approved leaves of employees since 
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they require employees to take annual leaves during the period when the resort is temporarily closed 

due to the COVID-19 outbreak.  

There is no precise guidance on cancellation of pre-approved leaves in the Employment Act of 

the Maldives or any other law for that matter. However, in other jurisdictions such as the United 

Kingdom, employers are required to give notice to employees of cancellation of their pre-approve 

leaves. The notice period often needs to be of at least the same length as the period of leave 

cancelled. 

6.	 I work at a resort and what will happen to my annual leave if I cannot leave the resort before the 

expiry of the leave period?

The Employment Act does not specifically provide for a situation where as a result of external factors 

such as government-back measures, employees are prevented from spending their annual leave 

away from their workplace (e.g. a resort) and at a destination they prefer. 

However, if you are unable to leave the resort as a result of being placed under quarantine or any 

other government-backed containment measures, and you end up spending your annual leave (in 

full or in part) at the resort, the days you spend at the resort is likely to be regarded as utilized annual 

leave. This is because the concept of ‘leave’ for the purpose of the Employment Act is likely to be 

regarded as release from contractual obligations - not necessarily leave at a preferred destination. 

7.	 Can I require my employer to allow me to work from home?

Generally speaking, employees are required to carry out work responsibilities at a place 	 designated 

by the employer, as such employees do not have the authority to choose the place of work. 

Nevertheless, considering the current situation, if an employee is advised to self-isolate by a medical 

practitioner, then the employer can be deemed to have an obligation to allow the employee to work 

from home. However, if self-isolation is the employee’s choice, rather than instruction by a medical 

practitioner, then the decision should be mutually agreed between the employer and employee.

Given that employers are strongly encouraged by the Government and the Health Protection Agency 

to facilitate flexible working including work from home during COVID-19, if the employees are able to 

carry out the employment responsibilities by working from home, then it is likely to be expected of 

the employer to facilitate working from home.

8.	 Can my employer lay me off temporarily due to the COVID-19 outbreak?

A temporary lay-off is a suspension of an employee’s employment with the understanding that the 

employee will resume back his/her position within a specified period. A temporary lay-off may only be 

imposed for financial or economic reasons and other such temporary business interruptions.
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Employers seeking to temporarily close down the operation due to the COVID-19 pandemic and 

choose to lay off some or all of the employees may be able to apply this concept. 

Although the possibility of temporarily laying off employees is not provided for under Maldivian Law, 

sending employees on paid/unpaid leave for a period of time has been recognized as a mechanism to 

cope with the temporary disruption of business of the company in judicial precedents.

 Preferably, temporary lay-off of an employee must be stated in the employment contract for the 

employer to temporarily lay-off and avoid any future disputes.

 The employment agreement and employer-employee relation will remain effective during the period 

of lay off, and any mutual variation brought to the terms of employment agreement would also be 

applicable for the period of lay-off as per the lay-off policy established by the employer.

9.	 If I am afraid of coming to work and contracting COVID-19 will I be entitled to paid sick leave?

For employees to be eligible for paid sick leave for more than two consecutive days, employees are 

required to provide a medical certificate provided by a medical practitioner specifying the nature of 

illness. An employee may very well claim sick leave for one day - but this is not advisable since the 

fear of contracting COVID-19 is unlikely to be regarded as an illness. However, if an employee’s fear 

is related to a serious underlying health condition, they may be eligible for statutory sick leave if the 

danger of contracting the disease is imminent.

10.	 Are employers required to provide paid leave if I am quarantined?

If an employee in quarantine/isolation has sick leave balance from which to utilize, the employer may 

require the employee to use such leave for the duration of the quarantine/isolation period. Section 42 

of the Employment Act, provides that employees are eligible for 30 days of sick leave with pay for each 

calendar year. If an employee in quarantine/isolation has exhausted their sick leave for the 12 months, 

the employer may require the employee to utilise accrued annual leave or provide other paid leave to 

the employee as per company policies.

11.	 I don’t have an employment contract. Will this be a disadvantage for me if my employer terminates 

me citing the COVID-19 situation?

Section 13 of the Employment Act requires all employment contracts to be in writing. Even if you do 

not have a written employment agreement, you will still be afforded the same protections under the 

law as with anyone with a written agreement. However, as with any dispute, for the sake of clarity, it is 

preferable to have a written agreement. 

If you have never been provided with a written employment agreement, it may also be worthwhile to 

check to see if you have been provided with a job description. If your employer has not provided you 

with a written agreement of employment nor with a job description, notify them that such failure is in 

violation of Sections 13 and 15 of the Employment Act.
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12.	 What is my employer’s responsibility in disinfecting the workplace if they have reason to believe or 

actual knowledge that a guest/employee has COVID-19?

Standard Operating Procedure (SOP) on environmental Management and infection control for 

COVID-19 in a tourist establishment issued by the Health Protection Agency, provides detailed 

instructions of the procedures to be followed in disinfection of linen and clothing and cleaning of the 

rooms of people with suspected or confirmed cases of COVID-19.

Based on the SOP, it is the employer’s responsibility to protect the safety of employees and other 

workers designated and trained to be involved in disinfecting cleaning and waste handling. Employers 

are also required to ensure that necessary Personal Protective Equipment’s (mask, apron, heavy-duty 

gloves, goggles, gumboots/closed) are available at the establishment. Employers are also required 

to ensure that necessary Personal Protective Equipment’s (mask, apron, heavy-duty gloves, goggles, 

gumboots/closed) are available at the establishment.

13.	 What information is the employer required to share, if one of my colleagues or guests is 

quarantined?

If an employee or a guest is suspected or confirmed to have COVID-19, employers should inform 

fellow employees of their possible exposure to COVID-19 in the workplace and the measures to be 

taken by the employees to prevent further transmission. However, employers would not be required 

to disclose the identity of the quarantined employee or guest to fellow employees for confidentiality 

reasons.

We got you covered
The answers to the above questions are produced here for general information purposes only. For 

specific advice on your legal matters, please contact the following members of our team:

Mariyam Naufa

Associate
naufa@ctlstrategies.com

Rafa Rasheed

Associate
rafa@ctlstrategies.com



About us

CTL Strategies LLP is a multi-disciplinary law firm that provides 

comprehensive legal solutions to both local businesses operating 

globally and foreign businesses with interests in the Maldives. Our team 

is comprised of corporate and tax lawyers, tax advisors and chartered 

accountants.

We are ranked by Asia Law Profiles as a highly recommended firm in 

the areas of litigation and disputes.

Contact us

Third Floor, H. Meerubahuruge Aage

Ameer Ahmed Magu

Male’, Maldives

+960 7956996

ask@ctlstrategies.com

www.ctlstrategies.com

This publication is intended for informative purposes only, and is designed to give a general overview of 

the issues discussed. Any information presented or opinion expressed should not be taken as legal or 

tax advice. Readers are advised to seek professional advice prior to taking any action on issues dealt with 

in this publication.
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